Poëzie-Leestafel

...

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Hein Heijnen en Merik van der Torren



Recensie, geschreven door Karel Wasch over het boek


Toverdrankjes voor Geluk

Hein Heinen & Merik van der Torren





Toverdrankjes voor geluk. De bundel bevat 20 duetten, een samenspel van Hein Heijnen en dichter Merik van der Torren. Ieder verhaal van Heijnen wordt gevolgd door een passend gedicht van Merik van der Torren... De sfeer is meestal opgewekt-weemoedig. In de meeste verhalen speelt de troost door muziek een rol. Volgens de filosoof Plato dringt niets zo diep door in het binnenste van de ziel als ritme en Heijnen is duidelijk gefascineerd door muziek, want in zijn verhalen is veel sprake van jazz en er worden concerten bezocht. Heijnen speelt iedere dag piano, ook in een trio dat de blues en songs uit The American Songbook brengt.  De licht ironische, Engelse, humor van beide heren sluit mooi bij elkaar aan. En natuurlijk zijn er prachtige tekeningen van Mirjam Al, vogelportretten.


Heijnen interesseert zich ook voor schaken. In 2014 verscheen zijn schaakroman Rokade. Een Duitse vertaling komt medio 2018 uit. Dat levert het fraaie verhaal op Schaakspel met de dood. Het verhaal van Castor en Pollux en hun spel met de dood om een beeldschone prinses te mogen schaken. Wie verliest zal de dood vinden. Beide moeten aantreden tegen de grootmeester Abdul. In amper 6 bladzijden wordt de spanning opgejaagd door Heijnen en Van der Torren sluit aan met het volgende gedicht:


Bij de geneeskrachtige, dampende baden
onder je met rozen omkranste balkon
bracht hij je verliefd een serenade
en verstopte zich in een regenton.
Onder je met rozen omkranste balkon
de maan hing er archaïsch bij-
verstopte hij zich in een regenton.
Hij was die zomer de tiende op rij.
De maan hing er archaïsch bij.
-0, als je broeders weer onraad roken-
hem vonden, de tiende op rij.
Mist flarden deden het buiten spoken.
O, als je broers weer onraad roken.
De geneeskrachtige, dampende baden
deden het mistig buiten spoken.
Je hoort nog die hartstochtelijke serenade.


En dat is eigenlijk het grappige, het gedicht sluit vooral in sfeer aan bij het Perzische verhaal van Heijnen.


Ook schitterend is het verhaal over jazzlegende Dexter Gordon, Jazzlegende. Hij speelde de hoofdrol in Round Midnight een knappe film over de jazzscene in Parijs in de jaren ’50. Gordon personifieert alles wat er aan verslaving en drankzucht rondliep in de jazzscene, die dagen. Hij was in werkelijkheid zelf niet vies van drank en dope, maar zo erg als Parker en Lester Young maakte hij het niet. Een beroemd fragment in de film speelt zich af wanneer Gordon aan zijn bewaakster is ontsnapt, die hem van de drank moet afhelpen en –houden. Hij belandt in een bar en ziet een man een grote cocktail drinken. De persoon gaat in één klap tegen de vlakte. Gordon tegen de barman: “Can I have one of those!’ Hilarisch, tragisch en onvergetelijk.


Van der Torren sluit aan met:

Eerlijk


De pianist van de band
zegt door de microfoon:
‘En nu het nummer: Eerlijk.’


De zangeres zet in, swingend
bekleedt zij de oren van het publiek
met fluweel.


Zij zingt over de man, op wie
ze steeds wachtte, de man van wie ze bleef houden,
de man met de wit-geel gestreepte broek.


‘Eerlijk’, is een te gek nummer.


Een stukje jazzgeschiedenis in poeticis!


Er staan zeer fraaie verhaaltjes in deze bundel : Profeet, Te dik, Ik is een ander bijvoorbeeld. En dat hebben de heren, die ook zeer fraai voordragen (zo ervoer ik laatst bij de presentatie!) uitstekend gedaan. Een lach en een traan, ingehouden en vakkundig! Men leze!


Van jongs af aan ontmoette Hein Heijnen zonderlinge figuren in wie hij zich herkende. Liefdevol schetst hij ze in zijn flitsverhalen. Merik van der Torren is al 25 jaar actief als performend dichter. Hij won in 2004 de eerste prijs bij de poëziewedstrijd van Festina Lente en was laureaat in die van de Plantagebuurt Amsterdam. Gedichten van hem zijn gepubliceerd in het literaire blad Nynade en in Het Parool. Er zijn elf poëziebundels van hem uitgegeven, waaronder Grondvest (2004), Sarabande (2010) en Dag Pauw Oog (2012).


ISBN 9789463383011| Paperback | 164 pagina's | Uitgeverij Aspekt | januari 2018

© Karel Wasch, 25 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 


Zoeken

Recensies