Poëzie-Leestafel

...

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Diverse dichters & illustratoren


Recensie over de bundel

Zo mooi anders

Een gedichtenprentenboek
Diverse dichters en illustratoren


geschreven door DettieZo mooi anders  is in alle opzichten anders. In dit boek van flinke afmeting staan niet alleen prachtige gedichten van diverse dichters maar ook schitterende afbeeldingen van bijna alle illustratoren die bij Lemniscaat aangesloten zijn. Dat levert een adembenemend mooi kijk- en leesboek op.


De illustratoren maakten namelijk - over de breedte van twee pagina's - elk een illustratie bij hun favoriete gedicht.
Enkele gedichten in dit boek zijn mij zeer bekend en geliefd, zoals het korte veelzeggende gedicht Kom terug  van Toon Tellegen wat me elke keer opnieuw raakt.


'Kom terug.'
Als ik die woorden eens zó zacht kon zeggen
dat niemand ze kon horen, dat niemand zelfs kon denken
dat ik ze dacht...


en als iemand dan terug zou zeggen
of desnoods alleen maar terug zou denken
op een ochtend:
'Ja.'

Dit staat afgedrukt op een kleurrijk, precies op het op het gedicht afgestemde illustratie van Linde Faas die momenteel erg in opkomst is en bekend is van haar zo specifiek eigen afbeeldingen in boeken als Vlo en Stiekel en Troep.

Maar er staan voor mij ook totaal onbekende gedichten in, die me verrasten door hun mooie beeldende taal.
Zoals bijvoorbeeld de openingszinnen van het gedicht  XXII van Rutger Kopland


Ze wacht met oude thee en oude handen,
ik hou van haar, maar zonder veel


dorst en heimwee. Liefde is het einde
van een zachte dag, [...]


Bij dit gedicht een verrassende, mooie, sobere afbeelding van Doesjka Bramlage in een heel andere techniek dan waarmee ze bekend is zoals in de Moffel en Piertje boeken en Wiek!


Annie M.G. Schmidt is ook vertegenwoordigd door Georgien Overwater (Dr. Proktor, Munkel Trog) met het leuke, ritmische gedicht De sprookjesschrijver.

Sanne te Loo (De duik, De schoenen van de zeemeermin) levert een erg mooie afbeelding in bruintinten bij het gedicht Verf, steen of klei van Hans Hagen.


Willem Wilmink is, terecht, meerdere keren vertegenwoordigd in dit boek o.a. met zijn mooie gedicht Prikkebeen dat Annette Fienieg (Meneer hoedjes vangt een vis, Sven en zijn rat boeken) uitgekozen en geïllustreerd heeft. Je ziet de arme lieve moeder van Prikkebeen bekaf met spelden in haar mond, garenklosjes op de grond haar sipkijkende zoon in een fleurig Prikkebeenpak aankijken. Hij durft het pak niet aan te trekken naar het verkleedfeest!
Ook Wilminks gedicht Ons huis van vroeger is uniek verbeeld door Alice Hoogstad (En hoe komt toch een olifant aan al die kilo's grijs?)


Hans Andreus en Mies van Hout (Verrassing, Vriendjes, Vrolijk, Poesje mauw) zijn ook een ideale combinatie zo blijkt. Ik ben sowieso al een groot liefhebber van het gedicht Je bent zo mooi anders én ook een groot bewonderaar van Mies van Hout. Dus wat wil je nog meer als deze twee bijeengebracht worden?


De Afrikaanse poëzie is ook vertegenwoordigd dankzij het mooie gedicht van Boerneef, geïllustreerd door Piet Grobler (Het vogeltjes ABC, Eén slokje, Kikker!)


Annemarie van Haeringen, Sandra Klaassen, Paula Gerritsen, Irene Goede, Bart Moeyaert, Martijn van der Linden, Marijke ten Cate, Sylvia van Ommen, Peter-Paul Rauwerda, Dieter Schubert, Ingrid Schubert, Marije Tolman, Ronald Tolman en Dorine Vos. Zij hebben allemaal bijgedragen aan dit prachtige boek. Het is puur genieten.


Je zou tegen iedereen willen roepen: 'Koop het, koop het! Het is zo'n mooi, uniek boek. Zo mooi anders!'


ISBN 9789047700142 | Hardcover met leeslint | 48 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat 22 januari 2015
Afmeting 34,3 x 25,4 cm Alle leeftijden

© Dettie, 30 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 


Zoeken

Recensies