Poëzie-Leestafel

...

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Erik Jan HarmensRecensie, geschreven door Karel Wasch, over de bundel


Kom


gedichten

Erik Jan Harmens
Erik Jan Harmens (1970) timmert aan de weg, het moet gezegd. Of het nu is door zijn mislukte roman over autisme Pauwl, waarin de auteur een karikatuur schetst van een autist. Of door zijn ontboezemingen over overmatig drankgebruik : ‘Mijn leven was drank drank drank!’ Of over het feit dat hij nu verslaafd is aan hardlopen - ik vroeg me direct af wat erger was - Harmens haalt de pagina’s van grote bladen en dat is opvallend.


Zes jaar na de korte onderkoelde gedichten van Open mond verschijnt er nu dan weer een nieuwe dichtbundel van Harmens. De toon is dit keer van hard naar teder en weer terug. Lichamelijkheid, seks, hunkering, moederliefde en ziekte zijn belangrijke thema's, terwijl het verlangen tot toenadering kan omslaan in afwijzing, en vice versa. Laten we eens kijken of deze korte versjes in Kom het lezen waard zijn.


JE
was er

ik
wenste
je weg

je
was weg

ik
wenste
je hier

je
kwam
niet terug

je kunt niet
blijven wensen


Een vers zonder interpunctie - Harmens gebruikt in deze bundel nergens meer leestekens - over een herkenbaar thema. Een verhouding kan fout gaan, een van de partners wenste dat de ander zou verdwijnen. Maarr wanneer dat echt gebeurt kan hij/zij spijt krijgen en willen dat de ander weer op de proppen komt. Zo blijf je aan de gang. En dat is het enige wat Harmens wil zeggen in dit gedichtje. Nogal mager allemaal.


met vinger en duim
een oog gevormd
waardoorheen ik
als door een hoepel
zag hoe ik als jongen
t tong verloren
naar buiten werd weer
naar binnen gedrongen


gehemelte
zonder klosprothese
valt uiteen een een
in weke delen


zo lang en breed
in meegeven
bedreven

tot t past
tot t fit
als gegoten zit

als vel en vacht
om een karkas
vastgekit

 
Een van de betere verzen uit deze bundel. Associaties op hoe je van onzekerheid naar zekerheid gaat, maar beschreven vanuit het innerlijke behang. Een potpourri aan ervaringen. Gestotter, meegeven, met lege handen staan, om tenslotte op een plek te komen, waar je hoort. Knap gedaan dit vers.


Een bundel van wisselende kwaliteit met korte flarden en fraaie gedichten. Dat maakt Harmens wel een dichter met eigen stijl.


ISBN  978 90 488 5029 7| ISBN  978 90 488 5030 3 (e-book) | 70 pagina’s |Uitgeverij Lebowski | november 2019

© Karel Wasch, november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 


Zoeken

Recensies