Poëzie-Leestafel

...

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Alfred van Haskerland

 

 


Alfred van Haskerland werd in 1939 geboren te Rotsterhaule (Frl.) als zoon van een huisarts. Hij had een 13 jaar oudere zuster. Zijn ouders schilderden niet onverdienstelijk, zijn zuster volgde de kunstacademie. Aan muziek werd veel aandacht gegeven en werd actief beoefend. Moeder was een enthousiaste fotograaf.
Aan zijn vader werd postuum het verzetskruis toegekend. Hij overleed in 1942 door maatregelen van de bezetter.

Van Haskerland groeide op in Sneek waar hij enkele jaren de middelbare school volgde (r.h.b.s.). Hij werd in 1956 leerling van het Gemeentelijk Internaat te Ter Apel. In 1963 behaalde hij het diploma aan de Hogere Landbouw School in Friesland (van Hallinstituut) In dat jaar werd hij student diergeneeskunde te Utrecht.
Hij brak deze studie na vier jaar af om in de voetsporen van zijn vader te kunnen treden. Hij kreeg op dat moment door een overaanbod van studenten geen permissie de medische studie te beginnen.
Vanaf 1968 werd hij biologieleraar op scholengemeenschappen en studeerde hij biologie.
In de jaren zeventig kon hij de artsenopleiding beginnen in Amsterdam. Hij deed dit naast een volledige functie als stafdocent paramedische opleidingen in het OLVG te Amsterdam en later aan de Stichting Gezondheids Zorg te Zaandam.
Januari 1986 behaalde hij het artsexamen en specialiseerde later tot verzekeringsarts. Vele jaren werkte hij met plezier als medisch adviseur van het A.B.P te Heerlen.
Sinds enkele jaren zet hij zijn werkzaamheden free lance voort als geneeskundig adviseur van de C.A.O.R. naast een eigen keuringspraktijk aan huis.

Tijdens de landbouwopleiding werd wekelijks maar een enkel uur Nederlandse literatuur gegeven door een gymnasium leraar. Geen van de leerlingen was daarin geïnteresseerd aan het eind van een lesdag, voor de leraar bleek orde houden niet probleemloos te verlopen. Ondanks het tumult in de klas werd van Haskerland getroffen door het gedicht dat de docent moeizaam voorlas. Het was “Het kind en ik”van A.H. Nijhoff.
Hoewel poëzie van Bloem, Vasalis, Gerhardt, Achterberg en Warren door van Haskerland zeer wordt gewaardeerd, is Nijhoff’s werk voor hem favoriet gebleven, al staat er niet wat er staat.

Vele jaren was van Haskerland actief als redactielid bij “Scriptum” een Limburgs schrijverscollectief, dat het periodiek “In zekere zin” uitgaf.
Hij wil dit jaar debuteren als romanschrijver.

mei 2006