Poëzie-Leestafel

...

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Johanna Kruit

 

 


Biografie

Johanna Kruit werd in 1940 geboren in Zoutelande (Walcheren), in een gezin van elf kinderen. Haar vader was boekhandelaar. Ze groeide op in een hoog huis achter de duinen en kon vanuit haar zolderkamer nog net de zee zien. Als kind zwierf ze vaak langs het strand en door de duinen, en dat doet ze nog steeds. Na de lagere school bezocht ze een paar jaar de Mulo en werkte vervolgens als verpleegster in een kindersanatorium. Na haar huwelijk verhuisde ze naar Biggekerke, waar ze nog steeds woont. Ze kreeg twee kinderen, waarvoor ze verhalen schreef, sprookjesboeken maakte en liedjes verzon. Ook had ze een poosje een eigen jeugdrubriek in een regionaal blad. In 1976 debuteerde ze bij Uitgeverij WEL in Bergen op Zoom met Achter een glimlach (poëzie voor volwassenen) waarna nog een tiental bundels verschenen.

Intussen ontwikkelde ze zich ook als auteur van poëzie en proza voor jongeren en in 1989 verscheen haar eerste dichtbundel voor de jeugd: Als een film in je hoofd, twee jaar later gevolgd door Kun je zien wat je voelt (uitgeverij Holland).

Ze publiceerde geregeld verhalen en gedichten in De Blauw Geruite Kiel (de kinderbijlage van Vrij Nederland), Margriet, Taptoe, Mik-Mak en andere tijdschriften voor de jeugd. De boeken en dichtbundels met poëzie voor jongeren die ze schrijft verschijnen bij uitgeverij Leopold en bij verschillende Educatieve Uitgeverijen in Nederland en België.

Na jaren uitsluitend voor kinderen te hebben geschreven heeft Johanna Kruit, op verzoek van Doorgeverij Zinderend, besloten om weer poezie te willen uitgeven voor volwassenen.
In 2005 verscheen bij deze Uitgeverij de dichtbundel “Opgeraapt aan zee”, een dagboek in Haikuvorm.
Een nieuwe dichtbundel zal in 2006 verschijnen.

De auteur heeft een eigen website

Informatie over het werk van Johanna Kruit

Johanna Kruit publiceerde sinds 1976 een tiental poëziebundels voor volwassenen.

Zij publiceerde sinds 1989 een tiental dichtbundels voor kinderen.

Zij publiceerde sinds 1989 bijna 30 kinderboeken, waarvan een gedeelte verschenen bij Educatieve Uitgeverijen.

Voor haar dichtbundel “Zoals wind om het huis”ontving zij in 1996 een Vlag en Wimpel.

Voor kleuters vertaalde zij twee boekjes uit het Duits.

Zij werkte mee aan vertalingen van Engelse gedichten voor het boek “Een Caribisch Dozijn”

Poëzie van haar werd vertaald in o.a. het Engels , Iers, Hebreeuws en in het Perzisch.

In 2002 stelde zij de bloemlezing “Opa hou jij het nog vol? “ samen, waarin 100 gedichten werden opgenomen over opa’s en oma’s , geschreven door Nederlandse en Belgische jeugddichters.

Naar aanleiding van haar boek “Brieven aan een Prins” verscheen een landelijk lespakket over rouwverwerking bij kinderen, ( bestemd voor de Nederlandse scholen.)

Zij maakt geregeld deel uit van jury’s voor poëziewedstrijden, zoals voor de Stichting “Kinderen en Poëzie”, “ Doe Maar, Dicht Maar” en de “Prijs voor de Letterkunde van de Vlaamse Provincies “

Van haar verschenen tot nu toe publicaties in ruim 100 lit. tijdschriften, kranten en weekbladen , in zowel Nederland als België. Poëzie, artikelen en soms verhalen in opdracht werden gepubliceerd in o.a. Tirade, de Volkskrant, Vrij Nederland, De Tweede Ronde, de Morgen etc.

Ook werd poëzie van haar opgenomen in meer dan 100 bloemlezingen in zowel Nederland als België.

Liedteksten van haar werden gezongen door o.a.: Rob de Nijs , Nelly Frijda en Miel Cools.

Zij trad en treedt geregeld op tijdens grote Poëziefestivals in zowel Nederland als België waaronder: “De Nacht van de Poëzie “, “Dichter aan Huis “, het tweejaarlijkse “Landgraaf- Poëziefestival ” en de grote zomerfestivals aan de Vlaamse kust.

Zij ontwerpt lespakketten voor scholen over poëzie en geeft workshops op dit gebied.

Zij bezoekt geregeld scholen als schrijfster om kinderen over haar werk te vertellen, maar ook om met hen samen te schrijven aan gedichten en verhalen.

In 2002 is er een speciale design “ Johanna Kruit Boekenkast “ ontworpen voor alle scholen in Zeeland, als hommage aan deze schrijfster. In 1992 kreeg een nieuwe Zeeuwse bibliotheekbus de naam “ Orisande “, genoemd naar een van de titels van haar bundels.

Een aantal jaar geleden schreef Johanna Kruit, in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse zaken ,een gedicht dat bestemd was voor de Nieuwjaarswens van dit Ministerie.

Naar aanleiding van haar boeken “Brieven aan een Prins”en “Zomer in Zoutelande”maakte Omroep Zeeland Televisie de laatste jaren, 2 documentaire films.

De Filmmaker Jos de Putter liet zich inspireren door een gedicht van Johanna Kruit en maakte de documentaire film “Passanten”. Een film die in première ging tijdens het Nationaal Filmfestival in September 2005. De film is ook bestemd voor het buitenland en in Nederland verkrijgbaar op DVD.

In 2004 besteedde “Het Klokhuis”een aflevering aan het werk van deze schrijfster.

Zij was de laatste jaren ook geregeld te zien in t.v programma’s zoals Twee Vandaag, Barend en Witteman, Achter het Nieuws en talloze malen bij de Zeeuwse televisieomroep.

Daarnaast is zij geregeld te horen in allerlei radioprogramma’s, zowel landelijk als in die van de Zeeuwse Omroep.

Zij schreef tientallen columns over taal voor het vakblad “De Schoolmediatheek”en nog steeds, over hetzelfde onderwerp, voor de “Veerse Courant”, een blad dat zowel in gedrukte vorm alsmede ook digitaal verschijnt.

De Stichting Plint geeft geregeld Poëzie van haar uit op posters en poëziekaarten.

Bij het bezoek van koningin Beatrix aan Zeeland, ( 2005) werd Johanna Kruit gevraagd een gedicht voor de koningin voor te willen dragen.
De opname daarvan was die dag te zien in Twee Vandaag en op de Zeeuwse televisie.

In Nov. 2005 vierde de schrijfster haar 30 jarig schrijversjubileum en haar 65ste verjaardag.
De Zeeuwse Bibliotheek riep deze maand uit tot “ Johanna Kruit Maand “,en er vonden diverse festiviteiten plaats.
Zij werd o.a. geëerd met een grote overzichtstentoonstelling over haar leven en werk, kreeg diverse feesten en lezingen aangeboden en er kwam een grote feestmiddag voor kinderen in de Zeeuwse Bibliotheek.