Barney Agerbeek - Rood en wit met blauw (door Karel Wasch)

Recensies geschreven door diverse recensenten.<br>
<b>Géén reclame plaatsen aub</b>
Dettie
Berichten: 10679
Lid geworden op: Do Jan 15, 2009 00:00
Contact:

Barney Agerbeek - Rood en wit met blauw (door Karel Wasch)

Berichtdoor Dettie » Ma Jun 01, 2015 11:14

De bundel van Agerbeek is in twee hoofdmoten verdeeld. In Rood staan mooie gedichten over de Indische wereld- Agerbeek komt uit Indonesië- in Wit met Blauw treffen we fraais aan over Holland en de avonturen met kunst van Agerbeek.

lees verder http://www.poezie-leestafel.info/barney-agerbeek

Karel Wasch

EMU
Berichten: 1
Lid geworden op: Zo Jun 14, 2015 16:02

Re: Barney Agerbeek - Rood en wit met blauw (door Karel Was

Berichtdoor EMU » Zo Jun 14, 2015 16:24

Ik reageer op de recensie van de gedichtenbundel Rood en wit met blauw door Barney Agerbeek. De heer Karel Wasch maakt in zijn recensie een storende begripsfout. Daar waar hij spreekt over het gedicht Kejepit stelt hij dat het voor de "Indonesiërs" een dilemma was om te moeten kiezen tussen vluchten of in Indonesië te blijven onder het regime van Sukarno. Hij had in zijn recensie het woord inplaats van de term "Indonesiërs" de tremen Indische Nederlanders, Indischen of Indo's moeten gebruiken. Immers dat is de bevolkingsgroep waar het hier om gaat. Dat zijn de mensen met gemengd Nederlands en Indonesisch bloed. En juist voor hen was het een dilemma. Nederland was het vaderland dat de meesten slechts uit schoolboekjes kenden en Indonesië was hun moederland. Indonesiërs zijn de mensen die volbloed Indonesiër zijn en die in de koloniale tijd inheemsen of inlanders werden genoemd. Voor de groep Indische Nederlanders is deze verhaspeling van termen storend.
Bovendien schrijft de heer Wasch dat het woordje "bung" Vader der Indonesiers betekent. Ook dat is onjuist. Bung is de gemeenzame aanspreektitel en betekent niets anders dan broeder. Het totale begrip "Bung Karno" zoals Agerbeek hanteert betekent zo veel als Vader des Vaderlands.


Terug naar “Recensies poeziebundels”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten