Poëzie-Leestafel

...

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Frits Criens

Frits Criens, 30 april 1949, is geboren en getogen in Haelen.
Van beroep is hij leraar Nederlands en NT2. Criens publiceert zowel vormvast light verse als vormvaste, serieuze poëzie. Als light-versedichter is Frits Criens al meer dan 15 jaar vaste medewerker van het literaire tijdschrift De Tweede Ronde.
Samen met zijn zoon Quirien van Haelen publiceerde hij in 2003 bij uitgeverij Liverse in Dordrecht de succesvolle light-versebundel Vader & Zoon. Vorig jaar verscheen bij dezelfde uitgever zijn bundel met lichtvoetige verzen Liefde uit blik die dit jaar een herdruk krijgt. Ook bij Liverse verschijnt dit jaar Zwarte Pier, een verhaalgedicht in 1000 strofen.
In mei 2007 maakte Frits Criens zijn debuut als dichter van serieus werk in de Windroosreeks van uitgeverij Holland in Haarlem. Zijn bundel Verloren kost was binnen 2 maanden uitverkocht! Met Verloren kost was Criens Dichter van de Week bij het VPRO-radioprogramma Cantina. Veel van zijn gedichten zijn opgenomen in bloemlezingen en tijdschriften.
Naast poëzie schreef Criens een aantal veel gespeelde toneelstukken.
Frits Criens is stadsdichter van de gemeente Leudal. Hij publiceert ook in het Limburgs. In Dagblad de Limburger heeft hij al jaren een vaste rubriek Modertaal.